نحوه کار با پالس اکسیمتر از آنجا حائز اهمیت می گردد که امروز حتی در خانه مورد استفاده قرار می گیرد.امروزه مدل‌هایی از این دستگاه برای استفاده در منزل نیز طراحی و تولیدشده‌اند. پالس اکسیمترهایی که در خانه استفاده می‌شوند، اغلب از نوع انگشتی هستند. برای کار با این دستگاه‌های خانگی، نیاز به آموزش پالس اکسیمتر دارید تا با نحوه دقیق استفاده از آن آشنا شوید.

آموزش پالس اکسیمتر و یادگیری نحوه دقیق کار با آن، کمک می‌کند تا نتایجی معتبر و قابل استناد بر روی دستگاه نمایش داده شوند. استفاده از پالس اکسیمتر فرآیند پیچیده‌ای ندارد؛ تنها کافی است از چند دستورالعمل ساده پیروی کنید. درنهایت نتیجه این تست نشان می‌دهد که آیا نیاز به دریافت مراقبت‌های پزشکی دارید یا اکسیژن خون شما در سطح مطلوبی قرار دارد.

آموزش استفاده از پالس اکسیمتر

پالس اکسیمتر اغلب در مطب پزشک، بیمارستان‌ها و سایر مراکز درمانی استفاده می‌شود؛ اما ممکن است پزشک شما این عقیده را داشته باشد که استفاده از آن در خانه نیز برایتان مفید است. در سال‌های اخیر به دلیل شیوع ویروس COVID-19 در سطح جهان، استفاده از پالس اکسیمتر برای کرونا نیز به طرز قابل‌ملاحظه‌ای افزایش‌یافته است.

کاربرد پالس اکسیمتر چیست؟

پالس اکسیمتر دستگاهی است که میزان غلظت اکسیژن موجود در خون شما را اندازه‌گیری می‌کند. این دستگاه نقش مهمی در تشخیص بعضی از بیماری‌های قلبی و ریوی دارد و از طرفی برای بررسی میزان اثربخشی درمان در بیماران استفاده می‌شود.

کاربرد های پالس اکسیمتر چیست؟

پزشکان ممکن است از پالس اکسیمتر برای نظارت بر سلامت افرادی با وضعیت‌های مختلف پزشکی که بر میزان اکسیژن خون آن‌ها تأثیرگذار است، همچون بیماری های ریوی، آسم، پنومونی، کم خونی و نارسایی قلبی استفاده کنند. زمانی که افراد بستری باشند، این نظارت‌ها بسیار شدیدتر خواهد بود. همچنین با وجود فراگیری کرونا میتوانید از این دستگاه در خانه برای سنجش میزان اکسیژن خون خود در خانه استفاده کنید. جهت اطلاعات بیشتر در مورد کاربرد این دستگاه می وانید مقاله کاربرد پالس اکسیمتر را مطالعه کنید.

مراحل آماده‌سازی برای استفاده از پالس اکسیمتر

آموزش پالس اکسیمتر بسیار ساده است و چالش بزرگی محسوب نمی‌شود. آنچه بسیار اهمیت دارد، توجه به جزئیات است که باعث افزایش دقت آزمایش می‌شد. پیش از انجام هر اقدام و دریافت آموزش، مطمئن شوید که یک دستگاه استاندارد را تهیه‌کرده‌اید که میزان خطای بسیار پایین دارد. حالا این شرایط را برای دریافت بهترین نتیجه، مهیا کنید.

  • به خانم‌ها توصیه می‌شود که حتماً لاک ناخن خود را قبل از قرار دادن درون پالس اکسیمتر، پاک کنند. لاک باعث می‌شود که اشعه‌های پالس اکسیمتر به‌خوبی از انگشت شما عبور نکنند.
  • اگر دستان شما سرد هستند، حتماً آن‌ها را با مالیدن به همدیگر گرم کنید. نتایج پالس اکسیمتر برای دست سرد، معتبر نیستند.
  • دست‌های خود را به‌خوبی شست‌وشو دهید تا تمام آلودگی‌های موجود در سطح انگشتان شما پاک شوند.
  • یکی از نکات مهم آموزش پالس اکسیمتر، داشتن حداقل 5 دقیقه استراحت قبل از شروع آزمایش است. اجازه دهید که ضربان قلب و دیگر المان‌های بدن شما به شرایط نرمال برسند.
  • برای انجام آزمایش، سعی کنید بر روی یک صندلی بنشینید و کمر خود را کاملاً صاف کنید.

شما تا این مرحله از آموزش نحوه کار با پالس اکسی متر، از شرایط ایدئال برای استفاده از پالس اکسیمتر مطلع شده‌اید؛ حالا ببینیم که نحوه کار با این دستگاه چگونه است!

نحوه کار با پالس اکسیمتر انگشتی

برندهای مختلفی از پالس اکسیمتر در بازار وجود دارند؛ بنابراین فارغ از هر نوع آموزش پالس اکسیمتر در وب‌سایت‌های گوناگون، دستورالعمل و روش صحیح کار با پالس اکسیمتر کمپانی تولیدکننده که به همراه دستگاه قرار دارد را مطالعه کنید. در ادامه به بررسی عمومی طریقه استفاده از پالس اکسیمتر پرداخته‌ایم.

  • پالس اکسیمتر را روشن کنید. (از شارژ بودن باتری دستگاه اطمینان حاصل کنید)
  • انگشت اشاره یا انگشت میانی خود را وارد دستگاه کنید و مطمئن شوید که نوک انگشت شما به انتهای این بخش برسد. (انگشت خود را به سمت بالا قرار دهید)
  • در ابتدا ممکن است اعداد روی صفحه نمایشگر دارای نوسان باشند؛ بنابراین صبور باشید و بدون حرکت در جای خود بمانید. در این بخش از آموزش پالس اکسیمتر، به‌شدت توصیه می‌کنیم که پالس اکسیمتر را حداقل به مدت یک دقیقه و حتی بیشتر بر روی انگشت خود قرار دهید تا نوسانات به‌طور کامل رفع شوند.
  • زمانی که اعداد روی صفحه‌نمایش برای حداقل 5 ثانیه ثابت ماندند، آن‌ها را یادداشت کنید.
  • اگر اعداد ثابت نمی‌شوند، انگشت دیگری را امتحان کنید.

آموزش پالس اکسیمتر برای ثبت اطلاعات

آموزش پالس اکسیمتر انگشتی

در این مرحله از آموزش استفاده از پالس اکسیمتر، به بررسی ثبت اعداد و چگونگی استفاده از آن‌ها می‌پردازیم.

  • شما باید اعداد اشباع اکسیژن (SpO2) و عدد ضربان نبض (PRbpm) را برای پیگیری تغییرات خود ثبت کنید. بعضی از اکسیمترها به کامپیوتر و موبایل متصل می‌شوند تا اطلاعات را در این سیستم‌ها ذخیره کنید؛ در غیر این صورت، باید اطلاعات را در یک دفترچه مخصوص ثبت و نگهداری کنید.
  • نبض (ضربان قلب) و سطح اکسیژن خون خود را 3 بار در روز و ترجیحاً در زمان‌های مشخص اندازه‌گیری و ثبت کنید. یکی از نکات مهم در آموزش پالس اکسیمتر، معنی این اعداد ثبت‌شده است که مشخص می‌کنند چه زمانی به کمک‌های پزشکی نیاز دارید.
  • اعداد ضربان نبض و سطح اکسیژن می‌توانند به‌سادگی اشتباه گرفته شوند! مراقب باشید که این موارد را به‌درستی ثبت کنید.

چه زمانی نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارید؟

مهم‌ترین دلیل یادگیری طرز استفاده از پالس اکسیمتر انگشتی، نظارت بر وضعیت سلامت بدن و دریافت خدمات پزشکی به‌موقع است. در ادامه آموزش پالس اکسیمتر به بررسی اعداد نمایش داده‌شده بر روی مانیتور دستگاه پرداخته‌ایم.

  • اگر سطح اکسیژن خون شما بین 95 تا 100 و ضربان شما بین 50 تا 99 باشد، در شرایط قابل‌قبولی قرار دارید.
  • اگر سطح اکسیژن خون شما بین 92 تا 94 و ضربان شما بین 100 تا 119 باشد، بهتر است شرایط خود را با یک پزشک در میان بگذارید.
  • اگر سطح اکسیژن خون شما کمتر از 92 و ضربان شما بالاتر از 120 باشد، در وضعیت اورژانسی قرار دارید و باید سریعاً با اورژانس تماس بگیرید.

محدودیت در استفاده از پالس اکسیمتر

اگر با طریقه استفاده پالس اکسیمتر آشنا باشید، همواره می‌تواند در تشخیص وضعیت سلامت بدن به شما کمک کند؛ اما باید به خاطر داشت که استفاده از آن دارای محدودیت‌هایی نیز هست. در این قسمت از آموزش پالس اکسیمتر، چند محدودیت ساده استفاده از آن را بررسی می‌کنیم.

  • فشارخون پایین، تیرگی پوست، ضخامت بالای پوست، دمای پوست، مصرف تنباکو در حال حاضر، خال‌کوبی و حتی نحوه تمیز کردن دستگاه می‌توانند بر روی دقت نتایج پالس اکسیمتر تأثیر بگذارند.
  • در بازار ایران می‌توانید از صد هزار تومان تا بیشتر از ده میلیون تومان برای خرید یک پالس اکسیمتر هزینه کنید! بنابراین بسیاری از پالس اکسیمترها دارای کیفیت و دقت مطلوبی نیستند و نمی‌توان به نتایج آن‌ها اطمینان کرد.

جستجو در سایت

دسته بندی ها

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه