بای پپ چیست؟
بای پپ یک دستگاه کمک تنفسی است که بهعنوان یک وینتلایتور محسوب میشود. کاربرد بای پپ برای افرادی است که در تنفس مشکل دارند و نمیتوانند اکسیژن مورد نیاز بدن را وارد ریههای خود کنند. عملکرد بای پپ موجب میشود تا هوای فشرده وارد مسیرهای هوایی بیمار شود که در تنفس مشکل دارد. در ادامه این مقاله به نکاتی درباره این میپردازیم که بای پپ چیست و در هنگام خرید به چه مسائلی باید توجه کنیم.
دستگاه بای پپ چیست؟
بای پپ یا Bi-Level Positive Airway Pressure که به اختصار BiPAP نامیده میشود نوعی ونتیلاتور است که به ورود هوا به ریههای بیماران کمک میکند. در حالت عادی هنگام تنفس، هنگامی که هوا را وارد ریهها میکنیم، انبساط ریه موجب کشیده شدن پرده دیافراگم به پایین میشود و فشار درون کیسه هوایی کاهش مییابد. به همین دلیل هوا وارد ریهها شده و باعث جذب اکسیژن میشود.
در برخی از بیماریهای ریوی امکان ورود اکسیژن به داخل ششها کاهش مییابد، در چنین شرایطی پزشک با استفاده از تجهیزات کمک تنفسی به بیمار برای تنفس بهتر کمک میکند.
عملکرد بای پپ که نوعی دستگاه تنفسی است با گذاشتن یک ماسک بر روی صورت و روشن کردن دستگاه فعال میشود و اکسیژن با فشار از پیش تعیین شده وارد مجاری تنفسی شخص میشود.
آشنایی با کاربرد بای پپ
کاربرد بای پپ بیشتر برای مشکلات تنفسی حاد است برخی از این مشکلات عبارتاند از:
- بیماری مزمن انسداد ریه: در این بیماری التهاب غیرطبیعی در مسیر هوایی، محدودیتهای تنفسی برای بیمار بهوجود میآورد؛
- انواع آپنه تنفسی: در بیماری آپنه که به آن آپنه خواب هم میگویند، جریان تنفس در طی خواب قطع میشود. این مشکل باعث کاهش اکسیژنرسانی به مغز و آسیبهای جدی به بدن بیمار میشود. مهمترین درمان آپنه سیپپ و بای پپ است؛
- سندروم هیپوونتیلاسیون: در این بیماری که بر اثر چاقی مزمن رخ میدهد، تعداد و عمق تنفس کاهش مییابد. کاربرد بای پپ در این بیماری، موجب کاهش نارسایی قلبی و تورم در اندام تحتانی میشود؛
- پنومونی یا ذات الریه: ذات الریه نوعی بیماری است که بر اثر ورود قارچ یا باکتری در ریه ایجاد میشود. با استفاده از کاربرد دستگاه بای پپ مشکل تنفس در این بیماران حل میشود؛
- بیماری آسم: در بیماری آسم، سلولهای ریه درگیر میشوند و شاهد علایمی همچون تنگی نفس و سرفه هستیم؛
- تنفس ضعیف بعد از عملهای جراحی: بعد از عمل جراحی که تنفس بیمار ضعیف است با کمک بای پپ، جریان تنفس تقویت میشود؛
- بیماریهای قلبی، عروقی: در نارساییهای قلبی که در درون ریه مایع جمع میشود با بای پپ به بهبود عملکرد قلب کمک میکنند.
باید توجه داشت که کاربرد بای پپ برای شرایطی است که فرد هوشیاری داشته باشد و بتواند غذا مصرف کند. در شرایطی که تنفس بیماری خیلی ضعیف است باید از ونتیلایتورهای مکانیکی استفاده کرد.
معرفی انواع بای پپ (BiPAP)
حالا که متوجه شدیم BiPAP چیست و چه کاربردی دارد، به معرفی انواع مدلهای(مُدهای بای پپ) آن میپردازیم:
1- بای پپ خود برانگیخته
در مدل خودبرانگیخته یا Spontaneous که به مُد S مشهور است تنظیم شدت تنفس برعهده خود بیمار است. در واقع کاربرد بای پپ در حد یک کمک ساده به تنفس بیمار است. فشاری که دستگاه هنگام تنفس وارد میکند به بیمار در بهبود دم و بازدم کمک خواهد کرد.
2- خود برانگیخته دورهای
مدل بای پپ Spontaneous/Time که به مُد ST نیز معروف است، در این دستگاه، بای پپ دارای دو حالت خودبرانگیختگی و زمانی است. در وضعیت زمانی، شدت تنفس به صورت خودکار تنظیم میشود. در حالت خودبرانگیختگی شدت تنفس توسط بیمار تنظیم میشود. عملکرد بای پپ در این دستگاه به شکلی است که اگر بیمار در یک بازه زمانی نتواند تنفس منظمی داشته باشد، دستگاه به صورت خودکار فعال شده و به تنفس بیمار کمک میکند.
3- بای پپ اتوماتیک
در این دستگاه فشار تنفس در دم و بازدم به صورت خودکار و با اندازهگیری شدت تنفس بیمار تنظیم میشود.
4- دستگاه بای پپ SAV
این نوع دستگاه بای پپ عملکرد پیچیدهای دارد و علاوهبر شدت تنفس، حجم هوا و سرعت انقباض و انبساط ریهها را هم تنظیم میکند.
5- بای پپ حجمی یا VAPS
این دستگاه حجم فشار در تنفس فعلی را اندازهگیری کرده و سپس فشار را به شکلی تغییر میدهد که بهترین حالت تنفس ایجاد شود.
عوارض استفاده از بای پپ
بای پپ عوارض جانبی زیادی ندارد. اما استفاده از آن علیرغم تمامی کمکهایی که به بیماران تنفسی مینماید، مشکلاتی را هم ایجاد میکند:
- آسیب پوستی ماسک: قرارگیری ماسک بر روی صورت برای عملکرد بای پپ ضروری است. اما زدن ماسک برای طولانی مدت در بیماران ممکن است باعث عوارض پوستی در صورت شود. خوشبختانه انواع مدلهای ماسک در بازار وجود دارد که بر حسب شرایط بیمار از آنها استفاده میشود.
- عدم تحمل هوای فشرده: از آنجایی که بیماران تنفسی مدت زمانی طولانی مشکل داشتهاند و تنفس آنها ضعیف انجام شده است، انتقال هوای فشرده به داخل ریهها ممکن است برای آنها مشکل و آزاردهنده باشد. برای حل این مشکل بهتر است از فشار کم شروع کرده و به مرور زمان شدت فشار را افزایش داد.
- نشت ماسک: در بسیاری از موارد قرارگیری نامناسب ماسک بر روی صورت باعث میشود تا فشار هوای لازم وارد ریه نشود.
آشنایی با نحوه کارکرد دستگاه بای پپ
عملکرد بای پپ بسیار ساده است. بعد از خرید دستگاه بای پپ اجزای مختلف آن شامل خرطومی، فیلتر پلیاتیلن، آداپتور، کابل و خود دستگاه را به یکدیگر متصل کنید. برای این کار حتماً از سرویسکاران مجاز کمک بگیرید.
سپس ماسک بای پپ را بر روی صورت قرار داده و روشن کردن دستگاه فشار دستگاه را بر روی مقدار موردنظر تنظیم کنید. در مدلهای اتومات بعد از چند دم و بازدم فشار دستگاه با شدت تنفس بیمار تنظیم میشود.
برای بهبود کارکرد دستگاه بای پپ و کاهش خشکی دهان، از مرطوبساز دستگاه استفاده کنید. با کمک این مرطوبساز رطوبت لازم در دهان و گلو ایجاد میشود.
تفاوت سی پپ با بای پپ چیست؟
بای پپ و سی پپ دو دستگاه کمک تنفسی هستند که هر کدام برای اهداف خاصی طراحی شدهاند. در بیماران تنفسی ابتدا از سی پپ استفاده میشود. CPAP یک فشار پیوسته مثبت هوا را از طریق وارد سیستم تنفسی بیمار میکند. این دستگاه یک ابزار مناسب برای بیماری آپنه انسدادی خواب (OSA) است.
در حالی که BiPAP بر خلاف CPAP دارای دو نوع فشار استنشاقی و فشار معلق است. تفاوت فشار در بای پپ به خروج دیاکسید کربن از بدن کمک میکند.
راهنمای خرید بای پپ
در هنگام خرید بای پپ باید به کارکردی که مدنظرمان است، توجه داشته باشیم. قبل از خرید با پزشک متخصص یا یک مشاور تجهیزات پزشکی صحبت کنیم تا با توجه به شرایط بیمار و کارکرد دستگاه بای پپ به خرید بپردازیم. توجه به نکات زیر در هنگام خرید ضروری است:
1- خرید با نسخه و تجویز پزشک
دستگاههای کمک تنفسی از جمله بای پپ، تنها با نسخه پزشک به بیمار فروخته میشود. حتما برای تنظیم مقدار فشار از پزشک متخصص مشورت بگیرید تا دچار مشکلات یا عوارض نشوید.
2- آموزش کار با دستگاه
اگر قرار است از دستگاه BiPAP در منزل استفاده کنید، حتما از فروشنده آموزشهای لازم را دریافت کنید.
3- خرید از برندهای معتبر
در هنگام خرید علاوهبر توجه به کاربرد بای پپ و عملکردی که از دستگاه مدنظرتان است، از برندهای خرید خود را انجام دهید که اعتبار کافی داشته باشند. زیرا کیفیت بر روی عملکرد دستگاه بای پپ تاثیر زیادی دارد. برندهای لوون اشتاین، اکسیژن پلاس، رسمد، فیلیپس و… از بای پپهای مطرح در بازار هستند.
4- قیمت در کنار پشتیبانی و خدمات پس از فروش
هنگام خرید انواع بای پپ، علاوهبر قیمت باید به پشتیبانی و خدمات پس از فروش نیز توجه داشت. از آنجایی که عملکرد دستگاه بای پپ اهمیت زیادی دارد از شرکتهایی خرید خود را انجام دهید که خدمات سرویس و پشتیبانی پس از فروش کاملی را ارائه میدهند.
نگهداری دستگاه بای پپ
برای اینکه عملکرد بای پپ دچار مشکل نگردد، باید دستگاه را هفتگی نظافت کرد. در هنگام نظافت، دستگاه را از برق جدا کرده و با مایع ضدعفونی آن را نظافت کنید. تعویض یا شستشوی فیلترها، ضدعفونی لوله خرطومی و ماسک علاوهبر بهبود عملکرد دستگاه موجب میشود تا مشکلات عفونی برای بیمار پیش نیاید. بعد از نظافت دستگاه اجازه دهید تا تمامی اجزا به طور کامل خشک شوند و سپس BiPAP را به برق متصل کنید.
سخن پایانی
کاربرد بای پپ برای بیماران تنفسی است که نمیتوانند اکسیژن لازم را وارد ریههای خود کنند. عملکرد بای پپ موجب میشود تا استفادهکنندگان خواب راحتی داشته باشند و اکسیژن لازم به مغز آنها برسد. اطلاع از اینکه بای پپ چیست کمک زیادی به خریداران این محصول میکند تا کالایی متناسب با نیازهایشان خریداری کنند. برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.
- احیا تجهیز
- 1401-04-26
- 309 بازدید