شاید برای شما هم این سوال پیش آمده که پالس اکسیمتر چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ خب پالس اکسیمتر (Pulse Oximeter) یک دستگاه الکترونیکی است که میزان اشباع اکسیژن حمل شده در گلبول‌های قرمز را اندازه‌گیری می‌کند. این دستگاه سنجش اکسیژن خون دارای مدل‌های گوناگونی است که به انگشتان دست‌وپا، پیشانی، بینی، پا و گوش متصل می‌شود. رایج‌ترین مدل‌های پالس اکسیمتر که در خانه یا بسیاری از مراکز درمانی استفاده می‌شوند، به انگشتان دست بیمار متصل می‌گردند. اگر علائم تنگی نفس یا یک بیماری شناخته‌شده ریوی یا قلبی دارید، پزشک ممکن است استفاده از این دستگاه را به شما توصیه کند. البته کاربرد پالس اکسیمتر به این موارد محدود نمی‌شود و در این مطلب به سایر کاربردهای آن نیز پرداخته‌شده است.

با این‌حال از زمانی که ویروس کرونا در جهان شیوع پیداکرده است، پالس اکسیمتر به یک نیاز برای هر خانواده‌ای تبدیل‌شده است. COVID-19 اغلب از طریق سیستم تنفسی وارد بدن می‌شود و به ریه‌های فرد مبتلا آسیب جدی وارد می‌کند و تأثیر مستقیمی بر سطح اشباع اکسیژن خون می‌گذارد. یکی از دلایلی که بسیاری از مردم در سال‌های اخیر به دنبال خرید بهترین پالس اکسیمتر هستند، تشخیص زودهنگام ویروس کرونا است.

پالس اکسیمتر یا دستگاه سنجش اکسیژن خون چیست؟

پالس اکسیمتر دستگاهی برای انجام یک آزمایش غیرتهاجمی به‌منظور سنجش میزان اکسیژن خون است. این دستگاه قادر است تا حتی تغییرات کوچک در سطح اکسیژن خون را به‌سرعت تشخیص دهد. این دستگاه مشخص می‌کند که خون چه میزان اکسیژن را به دورترین نقاط از قلب شما، نظیر بازوها و پاها حمل می‌کند. اگر با نحوه عملکرد پالس اکسیمتر آشنا باشید، استفاده از این محصول در خانه نیز بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.

متخصصان پزشکی اغلب از دستگاه سنجش اکسیژن خون پالس اکسمتر در اتاق‌های مراقبت ویژه نظیر CCU و اتاق‌های اورژانس بیمارستان‌ها استفاده می‌کنند. برخی از پزشکان نظیر متخصصان ریه از انواع پالس اکسمتر در مطب خود نیز استفاده می‌کنند. عموماً می‌توان بارها و بارها از این دستگاه برای سنجش اکسیژن خون استفاده کرد. بعضی از پالس اکیمترها دارای پروب یک‌بارمصرف هستند که بعد از هر بار استفاده، یک پروب جدید برای اتصال به بدن روی آن قرار می‌گیرد.

چگونگی عملکرد پالس اکسیمتر

دستگاه سنجش اکسیژن خون پالس اکسمتر میزان جذب نور توسط خون شما را اندازه‌گیری می‌کند. درنهایت این دستگاه به ما می‌گوید که خون شما حاوی چه مقدار اکسیژن است. علاوه بر کاربردهای گوناگون این دستگاه برای تشخیص بیماری‌های مختلف، در سال‌های اخیر شاهد استفاده گسترده از آن برای تشخیص و میزان پیشرفت ویروس COVID-19 در بیماران بوده‌ایم.

این دستگاه دو نور قرمز و مادون‌قرمز را به نقاط مختلف بدن مانند انگشت و لاله گوش می‌تاباند. حالا با دو وضعیت گوناگون مواجه هستیم:

  • اگر خون بدن حاوی مقدار زیادی اکسیژن باشد، نور مادون‌قرمز بیشتری را جذب می‌کند و اجازه می‌دهد نور قرمز بیشتری از آن عبور کند.
  • اگر خون بدن حاوی اکسیژن کمتر از حد طبیعی باشد، نور قرمز بیشتری را جذب می‌کند و اجازه می‌دهد نور مادون‌قرمز بیشتری از آن عبور کند.

به‌طورکلی اگر سلول‌های خونی شما اکسیژن کافی نداشته باشند، آبی‌تر به نظر می‌رسند.

کاربرد پالس اکسیمتر در پزشکی

کاربرد پالس اکسیمتر چیست؟

متخصصان پزشکی ممکن است از دستگاه پالس اکسیمتر برای نظارت بر سلامت افرادی با وضعیت‌های مختلف پزشکی که بر میزان اکسیژن خون آن‌ها تأثیرگذار است، استفاده کنند. زمانی که افراد در بیمارستان بستری باشند، این نظارت‌ها بسیار شدیدتر خواهد بود. بعضی از این شرایط پزشکی خاص و بیماری‌ها عبارت‌اند از:

  • بیماری انسداد مزمن ریه (COPD)
  • آسم (Asthma)
  • پنومونی (Pneumonia)
  • سرطان ریه (Lung Cancer)
  • کم‌خونی (Anemia)
  • حمله قلبی یا نارسایی قلبی (Heart Attack Or Heart Failure)
  • بیماری قلبی مادرزادی (Congenital Heart Disease)

در کنار این بیماری‌های، شرایط گوناگونی وجود دارند که پزشکان در آن‌‌ها از پالس اکسیمتر استفاده می‌کنند:

  • برای ارزیابی عملکرد یک داروی جدید ریه
  • برای ارزیابی اینکه آیا کسی برای تنفس به کمک (کپسول اکسیژن و…) نیاز دارد یا خیر
  • برای ارزیابی میزان مفید بودن دستگاه‌های کمک‌تنفسی
  • برای نظارت بر سطح اکسیژن در طول یا بعد از یک عمل جراحی که در آن از داروهای بیهوشی و آرام‌بخش استفاده‌شده است
  • برای تعیین اینکه آیا فردی به اکسیژن‌درمانی مکمل نیاز دارد یا خیر
  • برای تعیین اینکه اکسیژن‌درمانی مکمل تا چه میزان تأثیرگذار بوده
  • برای تعیین توانایی فردی جهت تحمل افزایش فعالیت بدنی (برای مثال در تست ورزش)
  • و…

نحوه استفاده از دستگاه سنجش اکسیژن خون

انواع پالس اکسمتر در بخش‌های بستری و سرپایی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی استفاده می‌شوند. در بسیاری از موارد، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که یک پالس اکسیمتر برای استفاده در منزل نیز خریداری کنید؛ بنابراین لازم است تا با اصول استفاده از این دستگاه آشنا باشید.

آموزش استفاده از پالس اکسیمتر یا دستگاه سنج اکسیژن خون

اغلب باید دستگاه سنجش اکسیژن خون را روی انگشت دست، پا یا لاله گوش خود قرار دهید. وجود هرگونه جواهرات نظیر انگشتر و گوشواره، لاک ناخن، ناخن مصنوعی و…، می‌تواند مانع از کارکرد صحیح دستگاه شود؛ بنابراین تمام این موارد را برطرف و سپس از دستگاه استفاده کنید. عملکرد پالس اکسیمتر به این صورت است که درنهایت دو فاکتور میزان اکسیژن خون (SpO2) و ضربان قلب (HR) را برایتان به نمایش درمی‌آورد. اکثر افراد برای حفظ سلامت سلول‌های بدن خود به سطح اکسیژن 89% یا بالاتر نیاز دارند. جهت اطلاعات دقیق تر می توانید مقاله نحوه استفاده از پالس اکسیمتر را مطالعه کنید.

هشدار سازمان غذا و دارو (FDA) برای استفاده از پالس اکسیمتر

ازآنجایی‌که اساس کار دستگاه پالس اکسمتر بر تاباندن و جذب نور قرمز و مادون‌قرمز است، عوامل مختلفی می‌توانند بر نتایج نهایی تأثیرگذار باشند. در سال 2021، سازمان غذا و دارو (FDA) هشداری در مورد محدودیت‌های استفاده از این دستگاه سنجش اکسیژن خون صادر کرد. افرادی که شرایط زیر را دارند، نمی‌توانند به نتایج حاصل از دستگاه پالس اکسیمتر به‌طور کامل اعتماد کنند:

  • افرادی که در حال حاضر از انواع محصولات دارای تنباکو استفاده می‌کنند
  • افرادی که رنگ‌دانه‌های پوست آن‌ها بسیار تیره است
  • افرادی که پوست ضخیمی دارند
  • افرادی که گردش خون ضعیفی دارند
  • افرادی که از دستگاه تست اکسیژن خون بر روی پوست سر استفاده می‌کنند
  • افرادی ک از لاک ناخن تیره یا ناخن مصنوعی استفاده می‌کنند
  • افرادی که با دست آلوده از پالس اکسیمتر استفاده می‌کنند

ازنظر استانداردهای بین‌المللی، دو دسته پالس اکسیمتر وجود دارند که در فروشگاه‌های تجهیزات پزشکی و داروخانه‌ها عرضه می‌شوند:

  • امکان استفاده با نسخه
  • امکان استفاده بدون نسخه

استفاده با نسخه

اکسیمترهای نسخه‌ای توسط سازمان غذا و دارو (FDA) بررسی می‌شوند و نیاز به مجوز این سازمان برای ترخیص از گمرک دارند. خرید این دستگاه‌ها تنها با نسخه پزشک امکان‌پذیر است. سازمان غذا و دارو کمپانی‌های سازنده این محصولات را ملزم کرده تا محصولات خود را تحت آزمایش‌های بالینی قرار دهند تا صحت آن‌ها تأیید شود. انواع پالس اکسمتر نسخه‌ای اغلب در بیمارستان‌ها و مطب پزشکان استفاده می‌شوند؛ اگرچه ممکن است گاهی اوقات برای استفاده خانگی نیز تجویز شوند.

استفاده بدون نسخه (OTC)

اکسیمترهای بدون نسخه (OTC) به‌طور مستقیم در فروشگاه‌ها یا به‌صورت آنلاین به مصرف‌کنندگان فروخته می‌شوند. بسیاری از این پالس اکسیمترها شامل برنامه‌های تلفن‌های هوشمند هستند که باهدف تعیین میزان اشباع اکسیژن خون ساخته‌شده‌اند. استفاده از اکسیمترهای OTC در نتیجه همه‌گیری COVID-19 افزایش‌یافته است. این محصولات به‌عنوان محصولات سلامت عمومی یا ورزشی فروخته می‌شوند که برای اهداف پزشکی در نظر گرفته نشده‌اند؛ بنابراین تحت بررسی FDA قرار نگرفته‌اند. اکسیمترهای OTC تأییدیه FDA را ندارند و در هیچ سطحی نباید برای اهداف پزشکی استفاده شوند. قیمت اکسیمترهای OTC ارزان‌تر از مدل‌هایی است که به تأیید FDA درآمده‌اند.

طبق یک مطالعه در سال 2016، درحالی‌که بسیاری از اکسیمترهای ارزان (OTC) عدد دقیقی را نشان نمی‌دهند، برخی از آن‌ها با دقت بالا و مشابه دستگاه‌های مورد تأیید سازمان غذا و دارو کار می‌کنند. این دستگاه‌ها در مواردی توانسته‌اند سطح اکسیژن دقیق خون که با دستگاه‌ها پزشکی اندازه‌گیری شده‌‌اند را نشان دهند.حالا که متوجه شدید انواع پالس اکسیمتر چیست، می‌توانید محصولی متناسب با نیاز خود را خریداری کنید.

انواع پالس اکسیمتر بر اساس کاربرد

انواع پالس اکسیمتر

ازلحاظ شیوه مصرف و کاربرد، سه نوع پالس اکسمتر وجود دارند که در موقعیت‌های گوناگون و برای افراد با سنین مختلف، استفاده می‌شوند:

کاربرد پالس اکسیمتر خانگی

این دستگاه اغلب به انگشت میانی دست یا انگشت پا متصل می‌شود و دارای یک نمایشگر دیجیتال است. سطح اکسیژن خون و ضربان قلب از خروجی‌های رایج این دستگاه‌های خانگی هستند. بعضی از مدل‌های خانگی این دستگاه به بلوتوث مجهز هستند تا بتوانید اطلاعات را درون کامپیوتر یا تلفن همراه ذخیره کنید. تمام افرادی که به دلیل بیماری یا شرایط پزشکی خاص خود به بررسی مداوم سطح اکسیژن خون نیاز دارند، می‌توانند از پالس اکسیمتر خانگی استفاده کنند.

کاربرد پالس اکسیمتر کودکان

انگشت نحیف کودکان قابلیت قرار گرفتن درون بخش سیلیکونی دستگاه سنجش اکسیژن خون عادی را ندارد؛ به همین دلیل دستگاه اکسیمتری که برای کودکان استفاده می‌شود، متفاوت است. این دستگاه به دور بازوی کودک بسته می‌شود تا ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون را نمایش دهد.

راهنمای خرید پالس اکسیمتر

مانند بسیاری از کالاهای الکترونیکی پزشکی، مدل‌های تقلبی از دستگاه پالس اکسمتر در بازار وجود دارند. خرید از فروشگاه‌های معتبر که محصولات خود را با ضمانت اصالت و کیفیت به فروش می‌رسانند، تصمیم هوشمندانه‌ای است. تحقیق در مورد تولیدکنندگان و برندهای معتبر داخلی و خارجی دستگاه سنجش اکسیژن خون، گزینه‌های انتخابی شما را محدود و خرید پالس اکسیمتر را آسان‌تر می‌کند.

راهنمای خرید پالس اکسمتر در ایران

بهتر است برای اطمینان از نتایج دستگاه سنجش اکسیژن خون، همواره به دنبال اکسیمترهایی باشید که برای استفاده‌های پزشکی طراحی‌شده‌اند و مورد تأیید FDA هستند. این محصولات را اغلب در داروخانه‌ها و فروشگاه‌های معتبر تجهیزات پزشکی پیدا خواهید کرد. بیشتر پالس اکسیمترها قابلیت نمایش ضربان قلب را نیز دارند که برای بسیاری از افراد، یک ویژگی ایدئال به شمار می‌آید.

برخی از ویژگی‌های مشترک دستگاه‌های پالس اکسمتر باکیفیت که باید به دنبال آن‌ها باشید، شامل این موارد هستند:

  • نصب و استفاده آسان
  • صفحه‌نمایش دیجیتال با کیفیت تصویر و نور مناسب
  • اندازه جمع‌وجور برای نگهداری و جابه‌جایی آسان
  • امکان خاموش شدن خودکار
  • نمایش سریع اطلاعات
  • بهره‌مندی از فناوری‌های هوشمند نظیر بلوتوث
  • باتری قدرتمند
  • محفظه سیلیکونی ضد حساسیت

سازمان غذا و دارو (FDA) اعلام کرده که انواع پالس اکسیمتر استاندارد، بین 4 تا 6 درصد خطا در اندازه‌گیری میزان اکسیژن خون دارند. دستگاه‌های تقلبی و بی‌کیفیت، خطایی بیشتر از این میزان دارند و نتایج آن‌ها نامعتبر و غیرقابل استناد است. همچین جهت اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله راهنمای خرید بهترین پالس اکسیمتر مراجعه کنید.

بهترین برندهای پالس اکسمتر در دنیا

به دلیل کاربرد پالس اکسیمتر در بسیاری از فرایندهای پزشکی، کمپانی‌های متعددی در دنیا اقدام به تولید این محصول کرده‌اند. باتری قدرتمند، کیفیت بالای صفحه‌نمایش، استفاده آسان و ویژگی‌هایی از این قبیل در بین دستگاه‌های باکیفیت، مشترک هستند. در ادامه به معرفی بهترین پالس اکسیمترهای موجود در بازار ایران پرداخته‌ایم.

  • پالس اکسمتر IMDK
  • پالس اکسمتر ChoiceMMed
  • پالس اکسمتر Jerry
  • پالس اکسمتر Beurer
  • پالس اکسمتر G
  • پالس اکسمتر Zyklusmed
  • پالس اکسمتر Accurate
  • پالس اکسمتر Oxy Watch
  • پالس اکسمتر Brisk

حالا با همه چیز در مورد پالس اکسیمتر آشنا شدید!

در این مقاله هر اطلاعاتی که برای اینکه بدانید پالس اکسیمتر چیست؟ و چه کاربردی دارد، آشنا شدید. پالس اکسیمتری یک آزمایش سریع ، غیرتهاجمی و کاملاً بدون درد است. این آزمایش به جزء تحریک پوست ناشی از چسب مورداستفاده در برخی از انواع پروب، هیچ خطری ندارد و استفاده از آن در هر سنی امکان‌پذیر است.

ما در فروشگاه احیا تجهیز، نمونه‌های بسیار باکیفیت و پرفروش دستگاه پالس اکسیمتر از برندهای معتبر دنیا را عرضه کرده‌ایم. با اطمینان از کیفیت بالا و اصالت تمام محصولات، دستگاه موردنظر خود را به‌سادگی سفارش دهید و در کمترین زمان ممکن تحویل بگیرید.

جستجو در سایت

دسته بندی ها

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه